Великобритания одобри употребата на антивирусното хапче на "Мерк" за лечение на пациенти, страдащи от лека до умерена форма на COVID-19, съобщи Агенцията за регулиране на лекарствата и здравните продукти, предаде БГНЕС.

"Днес е исторически ден за нашата страна, тъй като Великобритания става първата страна в света, която одобрява антивирусно средство за лечение на COVID-19", заяви министърът на здравеопазването Саджид Джавид.

"Това ще промени ситуацията за най-уязвимите хора, които скоро ще могат да получат революционното лечение", добави той.

Антивирусният препарат, наречен молнупиравир, действа намалявайки способността на вируса да се възпроизвежда, като по този начин забавя развитието на болестта.

Агенцията за регулиране на лекарствата и здравните продукти заяви, че според резултатите от проведените от нея изпитвания препаратът е "безопасен и ефективен за намаляване на риска от хоспитализация и смърт при хора с лека до умерена форма на COVID-19, които са изложени на повишен риск от развитие на тежко заболяване".

Въз основа на данните от клиничните изпитвания лекарството е най-ефективно, когато се приема в ранните етапи на инфекцията и се препоръчва то да се използва в рамките на пет дни от появата на симптомите.

То е разрешено за употреба при хора, които имат поне един рисков фактор за развитие на тежко заболяване, включително затлъстяване, напреднала възраст, диабет и сърдечно заболяване.

Великобритания, която е една от най-тежко засегнатите от пандемията страни, обяви на 20 октомври, че е поръчала 480 000 дози молупиравир от американския фармацевтичен гигант "Мерк".

Лекарствените регулатори в Съединените щати и Европейския съюз вече започнаха оценка на лекарството.

"Мерк" вече е подписала споразумения с други правителства, включително със САЩ, които са планирали да закупят 1,7 милиона дози, ако молнупиравир бъде одобрен от регулаторните органи.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!