Повече от 330 вида диви животни по света са замърсени с широко използвани химикали, известни като "вечни химикали" (PFAS). Това показва нов анализ, който проучва следите от синтетичните химикали в животни във всеки един континент с изключение на Антарктика.

Докладът е публикуван в сряда от организацията с нестопанска цел Environmental Working Group.
Анализът разглежда отрицателното въздействие на замърсяването с PFAS върху човешкото здраве.

Синтетичните PFAS съединения са известни като "вечни химикали", защото не се разграждат и по този начин могат да останат завинаги във въздуха, почвата, водата и в телата на хората и животните. Тези химикали се използват широко от 40-те години на миналия век в промишленото производство и за производството на продукти за незалепващи съдове.

При хората излагането на PFAS химикали може да доведе до заболяване на щитовидната жлеза, висок холестерол, безплодие, раждане на новородени с ниско тегло, потискане на имунната система и повишен риск от някои видове рак, включително рак на бъбреците и рак на черния дроб.

Хората могат да влязат в контакт с този вид съединения, като пият замърсена вода, ядат храна, отгледана или уловена близо до замърсено място.

Проучвания за биомониторинг, проведени от Центровете за контрол и превенция на заболявания през 1999 г., показват следи от PFAS химикали в кръвта на по-голямата част от населението на САЩ.

Анализът сега откри повече от 120 вида PFAS съединения в животни, сред които и такива, които са застрашени от изчезване.