В нощта на Великден се навършиха и 100 години от потъването на кораба Титаник. По този повод ресторант в Хонг Конг предложи на клиентите си менюто от последната вечеря на борда.

Готвачите на ресторанта възпроизведоха 10-степенното меню на цена от близо 2 хиляди долара на човек.

Задушената сьомга, стридите, агнешкото по английски и уолдорфски пудинг с френски сладолед за десерт, типични в наше време, са били изненадващи за тогавашното. Най-трудно се оказало набавянето на рецептите за всяко едно ястие.

Идеята за тематичната вечеря била на главния готвач на хотела, който има и звезда на Мишлин за особено кулинарно майсторство. Според него обаче не менюто, а пресъздаването на историческия момент е това, което прави вечерта.

За целта храната се сервира в подобаваща обстановка - униформите на сервитьорите, логото на приборите, начинът на сгъване на салфетките и наливането на вино.

Ресторантът ще продължи да сервира вечеря "Титаник" до края на май, но вече на цена 500 долара на човек.