Оспорваната независимост на Каталуния предизвика много важни въпроси. Ако Каталуния наистина се отдели, населението на Испания ще намалее със 16 на сто.

Проблем № 1 Какво ще се случи с еврото?

Брюксел нееднократно предупреди, че отделяне от Испания означава и напускане на еврозоната. Технически бизнесът пак ще се разплаща в евро и банковите депозити на хората ще си останат в евро.

Косово и Черна гора също не са част от еврозоната, но са приели еврото като национална валута.

Основният риск е, че Каталуния, както Косово и Черна гора, няма да има финансовата подкрепа на Европейската централна банка (ЕЦБ).

В случай на криза, ако имат нужда пари, банките в Барселона повече не могат да разчитат на нито цент помощ от ЕЦБ, а това е голяма финансова несигурност за хората и бизнеса в Каталуния.

Проблем № 2Какво ще се случи с пенсионно-осигурителната система?

Кой ще продължи да плаща пенсиите на хората в Каталуния, когато всички акумулирани от вноски фондове се администрират от Мадрид?

Барселона ще трябва да вземе заеми, за да плаща пенсии и да генерира нов социален фонд.  

Проблем № 3 Вън от Испания и вън от Евросъюза. Как ще търгува Каталуния със света?

25 % от икономиката на Испания идва от Каталуния. Испания ще загуби много, но и Каталуния.

Нейните стоки веднага ще трябва да се обмитяват в Европейския съюз и това със сигурност ще направи тяхната икономика по-малко конкурентна, а това значи по-скъпи стоки и по-ниски доходи за хората.

Има и още много други възможни проблеми, но тези въпроси струват няколко стотин милиарда евро и правят независимостта все по-невъзможна.