Във Франция тази вечер ще стане ясно името на победителя от първичните избори на десницата. Много е вероятно той да e и бъдещият президент на страната.

В Eлисейския дворец може да влезе умерен либерал или твърд консерватор. Първият е Ален Жюпе, бивш външен министър и уверен проеврепеец. Убеден е, че страната има нужда от плавен икономически преход.

Вторият е Франсоа Фийон, бивш премиер от времето на Саркози. Буквално разгроми съперниците си на първия тур преди седмица. Защитник на консервативните ценности в обществото и автор на драстична стратегия за икономии в бюджета.

Неотдавна, когато загубил майка си, получил от Москва луксозна бутилка вино, датираща от рождената година на починалата. Изпращачът бил Владимир Путин.

След няколко часа ще знаем дали дясноцентриските идеи или откровено консервативните привличат повече французи в момента. А от утре големият въпрос ще е дали победителят, за да влезе в Елисейския дворец, ще е способен да победи и тази, която се очертава сигурна за втория тур на президентските избори - лидерката на крайната десница Марин льо Пен.