Във Франция готвят протести в подкрепа на момиче, за което се твърди, че е било изнасилено от 20 пожарникари, когато е била между 13 и 15-годишна, предава „Гардиън”. 

Повод за гражданското недоволство, което ще бъде в неделя, е продължаващото вече 10 години дело срещу извършителите и разглеждането му от Върховния касационен съд на страната тази седмица.

Две години насилие от 20 пожарникари

Малолетното момиче преживява тежък сексуален и психически тормоз от органите на реда в продължение на две години. Властите я наричат Джули, за да защитят самоличността ѝ. Всичко започва през далечната 2008 г., когато пожарникарят Пиер намира телефонния номер на Джули от медицинското ѝ досие и започва да ѝ помага да се справя с пристъпите на тревожност, които получава по това време.

Пред съда момичето разказва, че в началото Пиер я е засипвал с „нежни послания“. След няколко дни на размяна на съобщения между двамата пожарникарят я помолил да се съблече пред уеб камерата на компютъра ѝ. Тогава 13-годишната Джули се съгласява, въпреки че е „ужасена и парализирана от страх“.

Пиер дал номера ѝ и на негов колега от пожарната, който поискал същото. През следващите месеци пожарникари, приятели на Пиер, посещавали дома ѝ под различен претекст и я насилвали. През ноември 2009 г. Пиер завел 14-годишната Джули в апартамента си, където я изнасилил заедно с двама негови колеги.  Според разследващите психическото и физическото здраве на жертвата е започнало да се влошава след нападенията, като това е довело до повече припадъци. 

Майката на Джули разказва на разследващите, че първоначално се е радвала на помощта на Пиер за здравословното състояние на дъщеря ѝ.

„Дори направих торта за пожарникарите. Бях благодарна, че се грижеха за Джули, когато беше болна. Мислех, че Пиер е последният човек, който би направил подобно нещо, защото той й е помагал толкова много пъти и е виждал колко е уязвима“, разказва майката на момичето.

Спорното законодателство на Франция

Френското законодателство гласи, че е престъпление служител на реда да има сексуален контакт с лице под 18-годишна възраст. За да се повдигне обвинение за изнасилване, жалбоподателят трябва да докаже, че е бил насилствено принуден. В противен случай подсъдимият може да бъде обвинен само в сексуално тормоз. Максималната присъда за сексуален тормоз е 7 години, а за изнасилване - 20 години.

Протестиращите искат реформа по отношение на т.нар. „възраст за сексуално съгласие“. Терминът е свързан с навършените години, на които едно лице се счита, че може да даде съгласие за сексуални действия. В различните европейски държави варира между 13 и 18-годинишна възраст, а във Франция тя е 15. Всички сексуални актове под тази възраст се смятат за изнасилване. Макар и Джули да попада в групата на лица, които нямат необходимата възраст за даване на сексуално съгласие, то нейното дело се проточва с години.

Да чакаш присъдите на насилниците си вече 10 години

През юли 2010 г. Джули подава жалба в полицията. Шест месеца по-късно трима мъже са обвинени за изнасилването ѝ в дома на Пиер, но срещу останалите 17 не са предприети никакви действия. По време на разпитите двама от обвиняемите признават, че са имали и сексуален контакт с Джули по време на дежурство. Друг от тях разкрива информация за сексуален акт в тоалетна на парижка болница, в която Джули е била приета за лечение.

Разследването отнема близо 9 години. През юли 2019 г. съдията по делото решава да отмени обвиненията за изнасилване и да ги замени с „доброволен сексуален контакт с непълнолетно лице под 15 години“.

След като разбира резултата от разследването през 2019 г., Джули прави опит за самоубийство. Семейството ѝ отхвърля решението на съда и отнася делото до Апелативния съд във Версай. Миналия ноември обаче жалбата е отхвърлена, тъй като съдията по делото решава, че момичето е дало съгласие за сексуалните действия.

След това случаят е прехвърлен на най-висшия съд във Франция и се очаква делото да приключи в сряда. Адвокатите на жертвата искат присъда за всички 20 пожарникари, а не само на тримата обвинени мъже.