Структури като тези, които бяха против членството на Република Северна Македония в НАТО, са и против постигането на споразумение с България, каза министърът на вътрешните работи на югозападната ни съседка Оливер Спасовски в интервю за местната „ТВ 21“.

По думите му механизмите на т. нар. хибридна война, която се е  водила в началото на присъединяването на страната към НАТО, е комплекс от дейности като фалшиви новини и дезинформация.

„Определени структури, неправителствени организации и някои политически партии по различни причини директно се противопоставиха на влизането на Република Северна Македония в НАТО и договора с Гърция. Има и такива, които работят за пълно блокиране на постигането на каквото и да е споразумение с България. Ето защо бих оставил службите да си свършат работата. За нас е много важно да имаме открит и принципен диалог с Република България. Принципен диалог, който означава да защитаваме нашите национални интереси и в същото време да сме готови да постигнем компромис, който за Република Северна Македония ще означава отваряне на вратите и перспективата за членство в ЕС. Но трябва и да кажем много ясно това, което не може да се обсъжда - идентичността и езика. За нас е много важно, че по-голямата част от гражданите стоят твърдо за пътя на страната към ЕС. Всички опити да ни попречат, мисля, че ще завършат като тези опити преди влизането ни в НАТО”, каза Спасовски.

Според Спасовски има политическа воля да се водят разговори за постигане на споразумение с България, а докато се водят разговори ще има сили, които ще се противопоставят на това.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!

Използвани са материали от БТА