Трансджендър хората могат да бъдат кръстени в църквата, да бъдат свидетели на сватби и да стават кръстници на деца. Това пише в изявление на Ватикана по повод запитване от бразилски епископ, пишат световните медии.

Документът сочи, че транс хората, включително тези, които приемат хормонална терапия и тези, които са се подложили на операции за смяна на пола, могат да бъдат кръстени в Христовата вяра „както всички останали вярващи“. В същото време църквата посочва и едно условие – „стига това да не води до риск от публичен скандал или объркване сред вярващите“.

В същото време от Ватикана казват, че трансджендър деца и подрастващи могат също да бъдат кръстени, както и, че „няма никаква причина транс хора да не са свидетели на сватби“.

Писмото отваря вратите и към кръщаване на деца на еднополови двойки, които са осиновили дете или имат такова от сурогатна майка.

„Разбирането на Ватикана е, че трансджендър хората трябва да бъдат приети в църквата. Това показва желанието на папа Франциск да приобщи ЛГБТИ общността към паството“, коментира Францис де Бернардо, изпълнителен директор на християнска организация, която цели приближаване на гей общността към вярата.

В същото време има и неясноти. В писмото се посочват многократно условията за „риск от скандал“, а решението как да се процедира към транс хората трябва да бъде взето от всяко отделно паство. От Ватикана не посочват също, че кръщението е право на транс и гей хората.

През февруари папа Франциск заяви, че „хомосексуалните хора са деца на Бог и Бог е с тях и ги обича“.