Ватикана потвърди, че икономът на папата Паоло Габриеле е арестуван в скандал за изтичане на информация, предадоха световните агенции.

Говорителят на Светия престол Федерико Ломбарди заяви, че Габриеле е бил задържан в дома си във Ватикана в сряда и у него са намерени секретни документи. През последните месеци в медиите изтича информация от секретни документи на Ватикана, сочещи битки за власт и обвинения в корупция около високопоставени кардинали.

Той е заподозрян за изтичане на свръхсекретна информация за корупция - скандал, който стана известен като "Ватилийкс". В един случай, например, се твърди, че оплакал се свещенослужител е бил изпратен във Вашингтон като папски пратеник, за да бъде отстранен от Ватикана.

Магистратите на Светия престол официално са повдигнали обвинения срещу Габриеле в незаконно притежание на секретни документи и са започнали разследване, което да установи дали е имал съучастници.

В съобщението Ватикана нарече 46-годишния Габриеле "обвиняем", уточнявайки, че са му назначени двама адвокати, които да го защитават. Тъй като Ватикана няма затвор, той е задържан в т.нар. "обезопасени стаи" в офисите на полицията на града-държава.

Началото на операцията по това разследване беше дадено на 24 май. Става дума за списъци с транзакциите на финансовата институция на Ватикана - Йор. От януари "хрътките" на папата се опитвали да разплетат загадката - кой и защо се опитва се докопа до финансовите транзакции.

В дома на 46 годишния Габриеле са намерени тайно изнесени секретни документи. В момента магистратите на Ватикана се опитват да разберат кой стои зад него.