Вашингтон разработва с Киев резервен план за износ на блокираното украинско зърно, в случай че сключеното с помощта на ООН споразумение се провали. Това съобщават американски източници.

Украйна продължава да се готви да възобнови износа на зърно въпреки атаката срещу пристанището в Одеса този уикенд.

„Очакваме първата пратка да потегли тази седмица. Първото пристанище ще е Черноморск, след това Одеса и после Южне – до 2 седмици и трите ще са технически готови“, заяви Юрий Васков, зам.-министър на инфраструктурата на Украйна.

Русия заяви, че в Одеса се е целила единствено във военна инфраструктура, което не би трябвало да попречи на търговския процес. И още:

"Високоточен удар в Хмелницки регион е унищожил база с боеприпаси за американски гаубици и ракетни системи "Хаймарс"", заяви Игор Конашенков, говорител на руското министерство на отбраната.

В същото време Москва повдигна обвинения за престъпления срещу човечеството срещу 92-ма висши украински военни. А руският първи дипломат Сергей Лавров е на обиколка в Африка с две цели: да увери континента в бързото разрешаване на продоволствената криза и да си осигури нови поддръжници.