Членовете на семействата на дипломатите в посолствата на САЩ в Тунис и Судан и част от персонала, чието присъствие не е наложително, са получили нареждане от Държавния департамент да се приберат. Причината - съображения за сигурност след вълната от антиамерикански протести.

"Предвид ситуацията със сигурността в Тунис и Хартум Държавният департамент нареди на семействата и на част от персонала в посолствата там да се върнат в САЩ. Отправено е предупреждение до американските граждани да не пътуват в двете страни", заяви говорителят на външнополитическото ведомство Виктория Нюланд.

Гневни протести, съпътствани от насилие и смъртни случаи, обхванаха ислямския свят в отговор на американския филм "Невинността на мюсюлманите", който бе възприет като обиден за исляма.

Посланикът на САЩ в Либия Кристофър Стивънс и още трима американски дипломати бяха убити при нападение срещу консулството на страната в Бенгази навръх 11-ата годишнина от атентатите на 11 септември 2001 г.

Междувременно размирици по повод скандалния филм имаше и в Белгия. Мюсюлмански младежи се събраха в град Боргерхаут, недалече от Антверпен, за да протестират срещу лентата. Демонстрацията ескалира до размирици, при които бяха арестувани над 100 души.