През 2001 г. Мелания Тръмп е получила право да остане законно в САЩ чрез т. нар. виза „Айнщайн“, пише в. „Вашингтон пост“ (WashingtonPost. com). Това поражда въпроси как.

Година по-рано тя все още е Мелания Кнаус (оригинално Кнавс, но германизирано на Кнаус), словенски модел, но вече се среща с Доналд Тръмп. Именно през 2000 г. Мелания подава молба за разрешително за постоянен престой в САЩ по програма, запазена за хора с „изключителни способности“. По това време нейните постижения включват работа като модел на дефилета в Европа, билборд с реклама на цигари на „Таймс скуеър“ и снимка в „Спортс илюстрейтид“ по бански с надуваем кит, пише вестникът.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

През март 2001 г. обаче Мелания получава зелена карта по елитната EB-1 програма, която е създадена за признати научни изследователи например, или кандидати, отличили се в собствената си област, като олимпийски атлети и носители на „Оскар“ с „национално и международно признание“ – т. нар. виза „Айнщайн“, посочва изданието. Смята се, че около 2% от хората в дадена област биха се класирали за нея.

Същата година само петима словенци са получили зелена карта по тази програма, сочат данните на Държавния департамент. От над 1 млн. зелени карти през 2001 г. едва 3376, или под 1%, са за мигранти с „изключителни способности“.

Според адвоката на Мелания тя е повече от „достатъчно квалифицирана и твърдо е избираема“ за визата, която е получила. Защитникът обаче отказа да дискутира какви квалификации първата дама е включила в молбата си, пише „Вашингтон пост“.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Придобиването на зелена карта тогава постила пътя на Мелания към получаването на американско гражданство, но също ѝ дава право да осигури законно пребиваване за родителите си – Виктор и Амалия Кнавс. Сега те самите са близо до получаване на американски паспорт.

Същевременно през ноември президентът Тръмп нарече правото на законните мигранти да доведат в САЩ семействата си „верижна миграция“, която е „неприемлива“ и предложи тази възможност да бъде отрязана.