САЩ призоваха за „незабавно освобождаване" на американеца от корейски произход, осъден на петнадесет години в трудов лагер в Северна Корея за „враждебни действия" срещу комунистическия режим, предаде АФП.

„Ние призоваваме севернокорейските власти да амнистират господин Бе,” заяви говорителят на Държавния департамент Патрик Вентрели, като посочи случая с Па Джун Хо, с американско име Кенет Бе, арестуван на 3 ноември в пристанищен град в Северна Корея.

Представителят на Държавния департамент отбеляза, че шведските дипломати, които представляват интересите на САЩ в Пхенян, са посетили Бе на 26 април. Наред с това Вентрел подчерта, че „по принцип САЩ имат опасения относно прозрачността на севернокорейската съдебна система”.

На 30 април Кенет Бе бе осъден от Върховния съд на Северна Корея на 15 г. принудителен труд заради извършването на „враждебни действия по отношение на севернокорейската страна. Съобщава се, че той е бил арестуван на 3 ноември миналата година в североизточния град Расон, където е пристигнал с туристическа виза.