Петима европейски консервативни евродепутати, които вчера бяха върнати обратно от венецуелските власти при пристигането си в Каракас, днес обявиха, че ще се опитат да влязат във Венецуела в събота с хуманитарната помощ от САЩ, която сега се складира в Колумбия, предаде Франс прес.

"Колумбийският външен министър ми се обади и ми каза да отидем в Колумбия в събота. Приехме поканата и ще се опитаме да преминем с хранителните продукти и лекарствата от Кукута", колумбийски град на границата с Венецуела, каза испанският евродепутат Естебан Гонсалес Понс.

Гонсалес Понс ръководеше делегация от петима депутати от Европейската народна партия – трима испанци, една холандка и един португалец. Те бяха спрени на летището в Каракас от правителството на президента Николас Мадуро.

Мадрид и Париж разкритикуваха експулсирането им. Според Гонсалес Понс петимата евродепутати са били поканени от Хуан Гуайдо, който е признат за временен президент на Венецуела от около 50 държави, и са възнамерявали да се срещнат с него и с представители на неправителствени организации, както и с поставения под домашен арест опозиционер Леополдо Лопес.

Гонсалес Понс е призовал Испания и ЕС да се оттеглят от международната контактна група, съставена от европейски и латиноамерикански страни, които искат да водят диалог с Николас Мадуро за организиране на нови президентски избори и намиране на мирно решение на кризата във Венецуела.