След информация за нов вариант на коронавируса във Франция bTV се свърза с института в Марсилия, който потвърди съобщението си отпреди близо месец за нов щам на COVID-19 - B.1.640.

Институтът обаче няма обяснение защо медии от различни страни обръщат внимание на откритието точно днес, съобщи кореспондентът на bTV във Франция.

Междувременно експертът на СЗО Мария ван Керхов заяви в „Туитър“, че „вариантът под наблюдение“ се следи от ноември миналата година. 

Експертът припомни, че тази категория включва варианти с генетични промени, за които се предполага, че влияят на характеристиките на вируса. СЗО не разполага с информация за това колко опасни са тези варианти, но не изключва възможността те да представляват риск в бъдеще и поради това смята, че е важно да ги наблюдава отблизо и да направи нова оценка, ако се появят нови доказателства.

Керхов обръща внимание и на доклада на вирусолога Том Пийкок от Империъл колидж Лондон, който смята медийния интерес към новия щам за прекомерен. Той обаче подчертава необходимостта от внимателно наблюдение.

Пийкок бе един от първите, които привлякоха общественото внимание към щама B.1.1.529, впоследствие определен от СЗО като "Омикрон". Той предупреди, че мутациите в този щам са причина за сериозна загриженост и прогнозира, че използваните сега моноклонални антитела няма да бъдат ефективни срещу него.

bTV изпрати запитване към завеждащия екипа, направил откритието. Става въпрос за професор Дидие Раулт, който стана световноизвестен в началото на 2020 г., когато заяви, че е открил лекарство срещу COVID-19 - хидроксихлорохин. След като ползата от медикамента не беше научно доказана, професор Раулт беше санкциониран от лекарската колегия във Франция. 

bTV очаква отговор от екипа на професор Дидие Раулт. 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!