Върховният съд в САЩ взе историческо решение днес, с което отмени знаково решение от 1973 г. по делото "Роу срещу Уейд" и постанови, че щатите отново ще имат правото да забраняват абортите, предаде ДПА.

Мнозинството консервативни съдии казаха, че американската конституция не защитава правото на аборт на жените и вместо това оставя тези решения в ръцете на законодателите на щатско ниво. Решението бележи най-значителното ограничаване на вече установени конституционни права в историята на съда. Написаното от съдия Самюъл Алито-младши решение плътно следва черновата, която изтече в медиите и беше публикувана от "Политико" още на 2 май. Тримата съдии либерали в съда изразиха несъгласие с решението. 

След историческото решение на Върховния съд започнаха протести в страната и пред сградата на съда във Вашингтон. Мисури беше първият щат, който обяви, че забранява абортите.

Снимка: EPA

Освен Мисури, очакванията са първите ограничения да влязат в сила в още 12 щата, които се управляват от Републиканската партия. Там по всяка вероятност правото на жените на аборт ще бъде определено като незаконно. А в щатите, които са управлявани от демократите, вероятно процедурата няма да бъде отменена.

Решението на съда вероятно ще предизвика яростни политически борби в цялата страна и политици и гласоподаватели ще преценяват дали трябва да има ограничения за абортите, или те трябва да бъдат изцяло забранени.

Социологически проучвания показват, че повечето американци подкрепят достъпа до аборти поне през първите месеци на бременността. Въпреки това се очаква, че половината щати ще се опитат бързо да въведат закони, по силата на които повечето аборти ще бъдат обявени за противозаконни.

Това е най-широкообхватното решение на Върховния съд, засягащо конституционните права на американците от 1954 г. насам, когато съдиите отмениха закони, позволяващи расова сегрегация. То отразява дълбоката промяна в съда и Републиканската партия.

През 1992 г., когато Върховният съд потвърди правото на аборт, петима от подкрепилите това решение съдии бяха назначени от републиканците. Президентът Доналд Тръмп назначи през своя мандат трима нови съдии, които бяха в основата на днешното решение. Сравнително рядко се случва Върховният съд на САЩ да промени мнението си толкова бързо по толкова важен конституционен въпрос.

Президентът на САЩ Джо Байдън определи решението на Върховния съд на страната, анулиращо правото на аборт, като трагична грешка и като резултат от "екстремистка идеология". Той нарече днешния ден "тъжен" за Върховния съд, но и за цялата страна.

След като решението беше обявено, пред сградата на Върховния съд се събра група от стотици поддръжници на правото на аборт. Чуваха се скандирания през мегафон "Законен аборт по желание" и "Това решение не бива да остане в сила". Друга група се събра, за да демонстрира в подкрепа на решението с плакати, на които пишеше "Бъдещето е против абортите?".

Снимка: EPA

Решението предизвика и реакции на обществени фигури от двете политически партии в САЩ, отбелязва Ройтерс.

Председателката на Камарата на представителите, демократката Нанси Пелоси, заяви, че "това жестоко решение е възмутително и потресаващо". Тя предупреди американците, че "правата на жените и на всички американци" ще се решават на изборите този ноември.

Снимка: EPA

Бившият президент Барак Обама заяви, че Върховният съд днес не само е отменил действал почти 50 години прецедент, но също така е оставил взимането на едно толкова важно и съкровено за хората решение на прищевките на политици и идеолози. "Това е атака срещу основните свободи на милиони американци", каза той.

Бившият президент Доналд Тръмп заяви пред "Фокс нюз", че "анулирането на правото на аборт от Върховния съд отговаря на божията воля". Той каза, че решението на съда следва Конституцията и връща всичко на нивото на щатите, както винаги е трябвало да бъде, предаде Франс прес.

Лидерът на републиканците в Сената Мич Макконъл заяви, че "това е историческа победа за конституцията и за най-уязвимите в обществото". Той добави, че решението е "смело и правилно".

Снимка: EPA

Бившият вицепрезидент Майк Пенс заяви, че днес животът е спечелил. "С отмяната на "Роу срещу Уейд" Върховният съд на САЩ даде на американския народ ново начало за живот и аз поздравявам съдиите от мнозинството, че са имали куража да изразят своите убеждения. След като ни беше даден втори шанс за живот, ние не бива да почиваме и не бива да отстъпваме, докато неприкосновеността на живота не бъде възстановена като централна част на американските закони във всеки щат на страната", каза той.