Върховният съд в Бразилия потвърди забраната на социалната медия X, известна преди като Twitter.

Съдиите гласуваха единодушно в подкрепа на мярката.

Платформата X бе забранена в южноамериканската страна, след като не успя да назначи свой нов законен представител преди определения от съда краен срок.

Това е последното развитие на враждата между съдията от Върховния съд Александър де Мораес и собственика на X Илон Мъск.

Враждата започна през април, когато съдията нареди спирането на десетки акаунти заради предполагаемо разпространение на дезинформация.

 

В отговор на съдебното решение Илон Мъск заяви, че свободата на словото е основата на демокрацията и „неизбран псевдосъдия в Бразилия я унищожава за политически цели“.

Това се случва малко повече от месец преди общинските избори, които ще дадат възможност да се прецени съотношението на силите между лагера на левия президент Луис Инасио Лула да Силва и десницата, която се стреми да направи Илон Мъск свой шампион.

На 28 август съдия Мораес даде на платформата Х 24 часа, за да назначи юридически представител в страната, в противен случай тя ще бъде блокирана. Според оценка на специализирания уебсайт DataReportal X има 22 милиона потребители в Бразилия.