Хиляди националисти и симпатизанти на крайната десница в Полша пренебрегнаха забраната за масови събирания във Варшава и излязоха на шествие по случай националния празник на страната – Деня на независимостта, съобщават световните агенции.

Така нареченият Марш на независимостта е най-голямото събиране на крайнодесни в Европа и тази година се провежда на фона на протести в страната – през последните седмици хиляди граждани бяха по улиците с искане консервативното правителство да се откаже от пълната забрана на абортите.

Снимка: EPA

Стигна се и до протестни акции в църкви заради подкрепата на католическото вероизповедание за радикалната мярка.

В отговор именно организаторите на националистическия марш организираха бригади, които да пазят храмовете.

Снимка: Reuters

Днес националистите, носещи полски флагове и факли, преминаха по централните улици на столицата под пукота на бомбички. Към участниците в проявата са присъединиха рокери, тъй като първоначално бе обявено, че манифестацията ще бъде с автомобили и мотоциклети.

Снимка: EPA

Празникът на независимостта е въведен в Полша през 1937 г. и е определен за датата на сключването на примирието в Първата световна война, след която поляците възстановяват своята държавност. Комунистическият режим след 1945 г. премахва този празник, но той е възстановен след 1989 година.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!