Въпреки предупреждението на Световната здравна организация в Европа от днес преминават към следващ етап в облекчаване на рестрикциите.

След плажовете Гърция отвори и църквите за литургии в присъствието на вярващи.

Влизането обаче е контролирано и се поддържа разстояние от един метър и половина между посетителите.

Французите също могат да посещават религиозни служби, но от колите си.

В Италия от днес отварят всички магазини, но в малките ще се допуска само по един клиент.

Търговски център в Милано показа как спазва правилата за социална дистанция. Ако клиент пробва дадена дреха, но не я купи, тя се подлага на 24-часова карантина, преди да бъде показана на следващия клиент. При купуването на обувки трябва да носите чорапи за еднократна употреба, а конзолите за картови разплащания са внимателно дезинфекцирани.

От днес в каналите на Венеция прочутите гондоли имат разрешение да плават, но няма туристи, които да се възползват. 

Отделни провинции в Испания получиха разрешение също да отхлабят мерките, като отворят барове и ресторанти, но при силно намален капацитет.  В няколко области, сред които столицата Мадрид и Барселона извънредното положение беше удължено. Опозицията обвинява властите, че с този ход умишлено се опитват да потиснат надигащата се вълна от антиправителствени протести.

Скиорите в Словения изпълниха планинските курорти, които отвориха след двумесечен карантинен застой.

А екоактивисти обиколиха лондонските улици с колела в опит да накарат хората да оставят колите си и да се качат на велосипеди.

Въпреки че отпусна противоепидемичните мерки, британското правителство призовава гражданите да не използват обществения транспорт заради опасения от близки контакти между хората.