Хиляди хора се събраха пред Съборния храм на Сръбската православна църква в черногорската столица Подгорица, за да присъстват на погребението на митрополит Амфилохий, съобщава БТА.

Амфилохий почина в петък на 82-годишна възраст, три седмици след като беше установено, че е заразен с коронавирус. Притеснителен в фактът, че на поклонението не се спазват противоепидемичните мерки – хората са без маски, а дистанция почти няма. 

Тленните останки на Амфилохий бяха донесени днес в открит ковчег в Съборния храм, пред който още през нощта се беше събрало огромно множество въпреки призивите на здравните власти и пренебрегвайки всякакви мерки за лична защита.

Снимка: Reuters

По традиция, вярващите целуват ръката или челото на починалия. Митрополит Амфилохий ще бъде погребан в криптата на Съборния храм, както е пожелал сам приживе.

Духовник стана митрополит на Черна гора преди 30 години, през 1990 г. Амфилохий изминава пътя от сътрудник на сегашния президент Мило Джуканович до негов най-голям враг. Той е известен и с изявленията си против правата на гей общността. 

Снимка: Reuters

Освен представителите на Сръбската православна църква на погребението присъстваха и политици от парламентарното мнозинство.

Специално за поклонението пристигнаха сръбският президент Александър Вучич заедно с делегация от сръбското правителство, както и сръбският член на босненското председателство Милорад Додик.