Директорът на Централното разузнавателно управление (ЦРУ) на САЩ Майк Помпейо потвърди обвиненията за руска намеса в американската предизборна кампания миналата година, въпреки новите опровержения на руския държавен глава Владимир Путин, повторени от президента Доналд Тръмп, предаде АФП.

Вчера, след срещата на двамата лидери във Виетнам, Тръмп говори пространно за опроверженията, направени от Путин, и каза че му вярва.

Директор Помпейо обаче „поддържа, както винаги е правил, заключенията в доклада на разузнаването от януари 2017 г. за руска намеса в американските президентски избори“, гласи комюнике на ЦРУ, дадено на телевизия Си Ен Ен часове след изявленията на Тръмп.

„Заключенията на разузнавателните служби за намеса на Русия не са се променили“, се казва в комюникето, публикувано от телевизията.

Изявленията на Тръмп разгневиха депутати от Демократическата партия.

Конгресменът Адам Шиф каза, че „президентът не може да заблуди никого. Той знае, че руснаците са се намесили. Той знае, че е спечелил на ръба на бръснача и че е загубил по брой на подадените за него гласове“, добави Шиф.

Впоследствие, на пресконференция в Ханой, Тръмп заяви, че според него Путин наистина вярва, че Русия не се е намесвала в президентските избори в САЩ. Той обаче посочи и че вярва на собствените си разузнавателни служби.

„Вярвам, че той е убеден, че Русия не се е намесвала в изборите – каза Тръмп. – Що се отнася до това дали аз го вярвам, аз съм с нашите агенции. Сега те са ръководени от свестни хора и аз много силно им вярвам“.

Той освен това подчерта, че няма интерес да се кара с Путин за руската намеса в американските избори, тъй като Москва може да бъде добър съюзник.

„Много е важно да се разбираме добре с Русия, с Китай, с Виетнам, с редица страни. Защото имаме много проблеми за решаване. А Русия и Китай могат да ни помогнат в кризата със Северна Корея, която е един от наистина големите ни проблеми“, каза американският президент.

Вижте повече във видеото:

Вярвате ли, че Русия се е намесила в американските избори?

Използвани са материали на БТА