Група въоръжени мъже атакува Американския университет в афганистанската столица Кабул, предадоха световните агенции. Най-малко един човек е загинал, а 14 са ранени при нападението, съобщи Ройтерс, цитирайки главния лекар на една от болниците на Кабул.

Той добави, че преди щурма пред входа на университета е избухнал взрив, след което нападателите са проникнали вътре. Бомбата е била взривена от атентатор самоубиец.

Сградата на университета е обкръжена от силите за сигурност. Вътре има блокирани преподаватели и студенти.

По-рано афганистанското министерство на вътрешните работи съобщи, че в пределите на кампуса се чува стрелба.

В "Туитър" афганистанският фотограф Масуд Хосайни пише от университета, че вътре се води сражение, допълва ДПА. Фотографът работи за Асошиейтед прес и е носител на наградата Пулицър, допълва Франс прес.

По телефона пред Ройтерс пък студентът Ахмад Шахир, който е в университета, разказа, че хората там са блокирани в класните стаи и се чуват изстрели. Други студенти, намиращи се в университета, също изпратиха отчаяни призиви в "Туитър", посочва Франс прес.

Класната ни стая е пълна с пушек и прах, ние сме заклещени вътре и ужасно ни е страх, се казва в едно от тях.

Засега никой не е поел отговорност за атаката.

Районът е отцепен от силите за сигурност. На мястото има и агенти на разузнавателните служби.

Нападението става две седмици, след като двама преподаватели на Американския университет - американец и австралиец, бяха отвлечени в центъра на Кабул. Тяхното местонахождение все още не е известно, отбелязва Франс прес, цитирана от БТА.