Външните министри от ЕС заявиха вчера, че ще изчакат да видят какви ходове ще предприеме избраният за президент на САЩ Доналд Тръмп през следващите седмици, като едновременно с това засилят ролята на Европа в световните дела, докато стане ясно бъдещето на трансатлантическите отношения, съобщи Асошиейтед прес.

Първите дипломати се събраха в навечерието на днешната си среща на неформална вечеря, свикана от ръководителката на дипломацията на ЕС Федерика Могерини в сряда, след изненадващата победа на републиканския кандидат за Белия дом, отбеляза Франс прес.

Няколко министри обаче отказаха поканата, включително британският Борис Джонсън, който "не вижда необходимост от тази допълнителна среща" според съобщение на Форин офис и френският Жан-Марк Еро, чийто график не му е позволил да участва.

"Трябва да видим какви позиции ще заеме новото правителство през следващите месеци", каза след срещата белгийският външен министър Дидие Рейндерс. "Въпросът сега е да видим как ЕС може да засили гласа си в света", допълни той.

"Виждам необходимост европейците да засилят програмата си в областта на сигурността и отбраната, независимо от промените в правителството на САЩ", каза Могерини.

"Трябва да го оценяваме според делата", каза за Тръмп австрийският топдипломат Себастиан Курц след разговорите в Брюксел с 27-те си колеги от ЕС, предаде ДПА.

Италианският външен министър Паоло Джентилони отбеляза, че Тръмп ще поеме поста чак през януари, а дотогава Европа е по-добре да погледне "собствените си проблеми" като бежанската криза и икономическите въпроси, вместо "да се тревожи какво става оттатък Атлантика".