Напрегнатите отношения с Русия, ситуацията в Близкия Изток и възможностите за присъединяване на страни от Западните Балкани бяха водещите теми днес на срещата в Брюксел на външните министри на страните от НАТО. Алиансът приветства днешната среща между лидерите на Северна и Южна Корея.

Историческата среща между двете Кореи се наложи като водеща тема и рязко увеличи интереса към Майк Помпео, новият държавен секретар на Съединените щати, който беше единственият, срещнал се лично със севернокорейския лидер.

Докато влизаха тази сутрин в седалището на НАТО, министрите на външните работи следяха всеки детайл в кадрите от Срещата на върха между Северна и Южна Корея.

Отношенията с Русия не са като през Студената война, но и не са особено радушни, това даде да се разбере шефът на НАТО. Алиансът обаче продължава стратегията си за диалог с Москва.

Важен знак е, че днес министрите на външните работи обсъждаха възможностите за присъединяване на страни от Западните Балкани.

„Остава въпросът най-вероятно дали ще се активизира планът за членство на Босна и Херцеговина. Може би този дебат ще остане за лидерите като финално решение. Но Република България подкрепя и счита, че е дошъл моментът да се активизира този план. Същото и за Република Македония, и за Грузия”, заяви министърът на външните работи Екатерина Захариева.

Дали ще има присъединяване обаче и кога ще започне става ясно едва след като бъде решен проблема с Гърция за името на Македония.

Това е последната среща на НАТО в тази сграда. Оттук нататък решенията в Евротлантическия съюз ще се вземат в новото седалище на Алианса.