Министрите на външните работи на Естония и Латвия съобщиха, че са преминали на дистанционен режим на работа поради необходимостта да спазва карантина след контакт със заразилия се с коронавирус техен колега от Словения Анже Логар, който тази седмица е бил на работно посещение в Талин за инициативата „Три морета“, предаде ТАСС.

"Министърът на външните работи на Словения Анже Логар тази седмица посети балтийските страни преди председателството на Словения в ЕС. Във вторник аз се срещнах с него в Талин, той обяви присъединяването на Словения към инициативата "Три морета". Тази вечер получих от Словения информация, че министърът е дал положителен тест за коронавирус. Във връзка с това тази вечер си направих тест. Ще остана в изолация и цялата следваща седмица ще работя дистанционно", написа естонският външен министър Урмас Рейнсалу снощи във „Фейсбук“.

"Току-що получихме известие, че министърът на външните работи на Словения Анже Логар, който посети балтийските страни, е дал положителен тест за COVID-19. Поддържаме връзка с Центъра за профилактика и контрол на заболяванията и взимаме необходимите мерки. Тъй като съм признат за контактно лице, ще се намирам под карантина и ще изпълнявам задълженията си дистанционно", написа латвийският министър на външните работи Едгарс Ринкевичс в „Туитър“.

Епидемичната обстановка в балтийските държави  се влошава през последните седмици, отбелязва ТАСС. Общият брой на инфектираните в Естония достигна 4300, 73-ма пациенти са починали. В Латвия са регистрирани 4208 заразени с коронавирус и 51 смъртни случая. За ограничаване на разпространяването на заразата правителството в Рига прие редица мерки, като задължително носене на маски на публични места и в обществения транспорт и ограничения на събиранията с частен и публичен характер.