Външните министри на ЕС ще проведат извънредна среща в неделя, за да обсъдят положението след избирането на Доналд Тръмп за президент на САЩ. Те ще се съберат по инициатива на германския министър на външните работи Франк-Валтер Щайнмайер.

В същото време на следващия ден в Брюксел ще се състои редовната среща на 28-те външни министри от ЕС.

Европейските лидери поздравиха днес новоизбрания държавен глава, но някои изразиха опасения от преразглеждане на отношенията.

„Ние имаме дълги и трайни взаимоотношения, които са изградени на общите ни ценности като свободата, демокрацията и предприемачеството и ще работим заедно с избрания президент това да продължи в името на сигурността и просперитета на нашите две нации”, заяви министър-председателят на Великобритания Тереза Мей.

„Като страна партньор на Съединените щати и е необходимо да работим заедно за един по-хармоничен, по-мирен свят. Поради тази причина имаме нужда да знаем какво смята да прави новият президент. Защото това, което е казвал до днес, предизвиква безпокойство”, заяви Жан-Марк Еро, министър на външните работи на Франция.

Германският канцлер Ангела Меркел поздрави републиканеца Доналд Тръмп за победата му на президентските избори в САЩ и предложи двамата да работят в тясно сътрудничество въз основа на ценности като демокрация, свобода и уважение към закона и достойнството на хората, съобщи Ройтерс.

"Германия и Америка са обединени от ценности - демокрация, свобода, уважение към върховенството на закона и достойнството на хората, независимо от техния произход, цвят на кожата, религия, пол, сексуална ориентация и политически възгледи", каза Меркел.

"Въз основа на тези ценности, предлагам да работим в тясно сътрудничество с бъдещия президент на САЩ Доналд Тръмп", добави тя.

Меркел посочи, че сътрудничеството със САЩ продължава да бъде важен стълб в германската външна политика.

„Слушахме предизборинете изявления на Тръмп, които бяха насочени към възстантовяване на отношенията между Русия и Съединените щати. Разбираме и си даваме сметка, че това ще бъде нелек път заради влошеното състояние на отношенията между нашите две страни. Русия е готова и иска възстановяването им в пълен мащаб”, каза президентът Владимир Путин.