Само два дни преди решаващият Европейски съвет в Брюксел за разширяването на Европа, темата за преговорната рамка на Северна Македония и гаранциите поискани от България бяха акцент на срещата на външните министри в Люксембург.

Френското председателство продължава да се надява на пробив, потвърдиха днес и от Елисейския дворец.

Според източник от френското президентство, реакциите на всички 27 държави членки са положителни. Франция потвърждава, че най-активни контакти у нас са водени с премиера Кирил Петков и с екипа му, както и с МВнР. Разговаряно е и с партии от опозицията. Затова Франция смята, че дори и да има промяна в управлението у нас, водените досега преговори остават в сила.

На въпрос на bTV защо ЕК ще наблюдава дали Северна Македония изпълнява условията и дали 27-те държави членки си запазват последната дума източник от френското президентство заяви, че ЕК би била най-ефикасна, за да следи спазването на Договора за добросъседство.

Тя най-добре би се справила и с наблюдението за Копенхагенските споразумения. Потвърдено беше обаче, че по редица чувствителни въпроси като правата на малцинствата, 27-те държави членки, сред тях и България, имат последната дума за това дали Северна Македония спазва или не поставените условия. Темата беше акцент за външните министри и на срещата им в Люксембург.

„Да, френското председателство остава много активно, за да се стигне в идните дни, надявам се, до отблокиране. Знаем, че политическата ситуация е трудна днес в България.
Въпреки това водихме нови разговори през последните часове и със София, и със Скопие, и с европейските ни партньори. Имам надежда, че можем да успеем. Но рискът си съществува“, заяви външният министър на Франция Клеман Бон.

Българският заместник-министър на външните работи Васил Георгиев заяви, че от българска страна предложението на френското председателство трябва да се коментира от парламента.

В четвъртък сутринта ЕС дава среща в Брюксел на лидерите на Западните Балкани. Неофициално се говори, че някои от тях може да не дойдат в знак на несъгласие, заради българското вето. След тази среща започва двудневен Европейски съвет, който може да остане в историята именно, заради темата разширяване на Европа.