Куба никога няма да преговаря под натиск или заплаха, предупреди днес във Виена кубинският министър на външните работи Бруно Родригес Париля, цитиран от Франс прес, след обявеното миналата седмица от президента на САЩ Доналд Тръмп втвърдяване на американската политика към острова.

"Куба няма да направи компромис със суверенитета и независимостта си, няма да преговаря по принципите си и никога няма да приеме да й се налагат условия от САЩ", заяви министърът на пресконференция по време на официалното си посещение в Австрия.

Една американска президентска директива не може да накара политиката на Куба да се огъне, заяви Родригес, критикувайки "гротескния спектакъл", даден от Доналд Тръмп на 16 юни пред стеклите се в театър в Маями противници на Кастро.

Пред аудиторията тогава републиканецът осъди "жестокия" режим в Хавана и отмени редица облекчения на американското ембарго, предоставени от президента Барак Обама при сензационното сближаване между двете страни, предприето в край на 2014 г.

Кубинският външен министър отбеляза днес във Виена, че ограниченията на Тръмп върху трансакциите с кубинските военни няма да постигнат целта си да отслабят кубинското правителство, а напротив – ще създадат единна подкрепа за комунистическото ръководство, посочва Асошиейтед прес.