Ван се вряза в множество на бул. „Ла Рамбла“ в Барселона и уби най-малко 13 души, по непотвърдени данни на полицията. Десетки са ранени.

Нападателят е избягал пеша и в момента се издирва.

Официално потвърдена за момента е само една жертва, а броят на пострадалите – 32-ма.

Възможно е броят на жертвите да нарасне, защото много от ранените са в състояние.

Снимка: Reuters

В. „Ла Вангуардия” пише, че ванът е минал около 600 метра, преди да спре, удряйки хора по пътя си. Изданието съобщава още, че извършителят или извършителите са наели и втори ван, с който да избягат.

Властите обявиха станалото за терористичен акт.

Каталунското правителство се събра на спешно заседание.

„Рамбла“ е централен булевард в Барселона, който свързва площад „Каталуня” с монумента на Христофор Колумб. Той е изключително популярна туристическа зона с множество магазини, барове и ресторанти.

Всички публични прояви в града са отменени. Полицията призовава хората да не излизат от домовете, ако не е необходимо.

От МВнР заявиха, че са в постоянна комуникация с властите в Барселона. Към момента няма данни за пострадали българи.

Всички български граждани, които желаят да получат актуална информация или да подадат сигнал за техни близки и познати, могат да го направят на дежурните телефони на посолството в Испания: 00 34 913 455 761; 00 34 913 456 651.

Ройтерс съобщава и за двама въоръжени мъже, които влезли в турски ресторант веднага след катастрофата. Смята се, че това са предполагаемите извършители.

Инцидентът е станал в близост до пл. „Каталуня“. След него е настанала паника, а мястото бързо се е изпълнило с полиция. Изпратените медицински екипи оказват първа помощ директно на улицата.

 

Районът на инцидента е блокиран, а властите са поискали да бъдат затворени близките станции на метрото и жп гари.

 

В последните седмици из Барселона, която годишно се посещава от над 11 млн. души, се появиха заплашителни надписи към туристите.,

От юли 2016 г. насам над 100 души бяха убити при подобни атаки в Европа – в Ница, Берлин, Лондон и Стокхолм.

Най-смъртоносният атентат в Испания беше през 2004 г., когато ислямисти заложиха бомби във влакове в Мадрид. Загинаха 191 души, ранени бяха 1800.