Бившият германски министър на външните работи Франк-Валтер Щайнмайер беше избран за президент на Германия от специално конституционно събрание.

„Когато основите на демокрацията се клатят, трябва повече от когато и да е било да ги подкрепяме. Единството и сплотеността на обществото играят основна роля в тези бурни времена, в които светът сякаш не функционира нормално“, коментира той.

61-годишният социалдемократ беше фаворитът за поста и има висок рейтинг. Той бе подкрепен от правителствената коалиция на канцлера Ангела Меркел, както и от свободните демократи и зелените, които не издигнаха свои кандидати.

Новият президент се занимава сериозно с политика от 1993 г. Казват, че за двата си мандата като външен министър е пропътувал три пъти и половина разстоянието до Луната и обратно, коментира кореспондентът на bTV Натали Пашева.

Събранието, което избра новия президент на Германия, се състои от общо 1260 делегати – половината са законодатели, а останалите – представители на различни социални сфери, излъчени от 16 германски провинции, включително и известни фигури. Тази година сред тях е треньорът на националния тим по футбол Йоахим Льов, травеститът Оливия Джоунс и Семя Симсек Демиртас, чийто баща е първата жертва на Националното социалистическо нелегално движение – неонацистка терористична групировка, посочва ДПА.

„Това е добър ден за Германия“, коментира канцлерът Ангела Меркел. Тя поздрави Щайнмайер и изрази увереност, че той ще бъде отличен президент, който ще има подкрепата на голямото мнозинство от народа. Меркел го определи, като „човек, способен да общува и да бъде разбиран от обикновените хора“. „Имам доверие в него, че ще поведе много добре страната в тези трудни времена“, допълни канцлерът.

По време на предизборната кампания в САЩ Щайнмайер, който по това време бе германски външен министър, заяви, че Доналд Тръмп проповядва омраза, припомня Би Би Си. Днес обаче той обяви, че е отворен за разговори с американския президент, предаде ДПА. „Разбира се, човек трябва да приема възможностите за разговори, когато те му се представят. Ето защо ние трябва да видим как ще разговаряме и работим с американския президент“, каза Щайнмайер пред германската телевизия А Ер Де.

Щайнмайер ще поеме поста на 19 март. Той ще заеме мястото на Йоахим Гаук, 77-годишния бивш пастор и продемократичен активист от Източна Германия, който не пожела да се кандидатира за втори мандат.

В Германия тепърва се задават нови избори – парламентарните през есента, когато ще станем свидетели на битката за канцлерския пост.

Вижте във видеото беше ли очакван изборът на Щайнмайер и какви са реакциите след него: