Поредица от удари с метален лост върху спящо куче, които го отвеждат до фаталния край. Кадрите от охранителните камери разтърсват социалните медии в Китай, откъдето е и историята, пише Си Ен Ен.

Нападателите са здравни работници по превенция на COVID-19 в китайския град Шанграо. По време на инциднета стопанинът на животното е под задължителна карантина в близък хотел.

Хладнокръвното убийство на кучето, порода Корги, е най-новият пример за крайните мерки, предприети от местните власти в Китай в стремежа им да ограничат COVID разпространението в страната. В Китай продължава да се разпространява нова вълна от "Делта" вариант. Досега са съобщени над 1300 случая.

На фона на шока и гнева в социалните мрежи, смъртта на кучето предизвика разгорещен дебат за правата на животните, както и немалко размисли за това докъде може да се разшири безконтролната власт на правителството по време на пандемия за сметка на правата на личността.

Жилищната сграда, в което е живеело животното, е била под ключ заради няколко потвърдени случая на COVID-19 в нея. Всички живущи са били задължени да останат под правителствена карантина в хотел, като не им е било позволено да вземат домашните любимци със себе си, съобщи собственикът на кучето в социалните мрежи.

Стопанинът на кучето, който до случая е имал само отрицателен COVID тест, заявява пред Си Ен Ен, че преди да замине за хотела служителите на общината са го уверили, че няма да отнемат или убият кучето по време на дезинфекцията на сградата. Но, уви, това не е така.

В изявление местната управа на район Синджоу, където се намира комплексът, потвърждава, че кучето е било убито, като част от необходимостта от "щателна дезинфекция" на домовете.

Въпросните работници са били критикувани и отстранени от длъжностите си, заявиха работодателите им, като добавят, че са се извинили на стопанина и са получили разбирането му.

В социалните мрежи обаче той твърди, че е бил притискан от местните да изтрие публикациите си.

Това не е първият случай, в който китайските власти убиват домашни любимци като част от строгите си мерки срещу COVID-19. През септември три котки в североизточния град Харбин са били умъртвени след положителен тест за коронавирус, без съгласието на собственика им, който е бил под карантина в болница.

Не всички местни власти в Китай обаче са толкова строги по отношение на домашните любимци. През януари властите в Шанхай са получили похвала за това, че са позволили на жителите да вземат домашните си любимци с тях под централизирана карантина, добавя Си Ен Ен.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!