Президентът на Франция Еманюел Макрон заяви, че с цел на усилията в борбата срещу разрастването на коронавирусната епидемия ваксинацията срещу COVID-19 ще бъде задължителна за всички здравни работници и за всички други работници, които са в контакт с уязвими хора, предадоха световните агенции.

"Тези хора ще имат възможност до 15 септември да се ваксинират и след това ще се прилагат санкции. Ако не действаме сега, броят на новозаразените и на приетите в болница с коронавируса ще нарасне", каза Макрон в обръщение към сънародниците си.

Той съобщи, че от началото на август ще бъде въведено използването на здравния пропуск за достъп до ресторантите, баровете, самолетите и влаковете.

"Здравният пропуск ще се прилага в кафенетата, ресторантите, търговските центрове, както и в болниците, старческите домове, медико-социалните заведения, а също в самолетите, влаковете и автобусите на дълги разстояния, като само ваксинираните и хората с отрицателен тест ще могат да получат до достъп до тези места", заяви Макрон.

Още от 21 юли здравният пропуск ще се изисква за достъп до събития с повече от 50 души и за развлекателните и културните обекти, добави Макрон.

Президентът също така съобщи, че се връща вечерният час на остров Реюнион и Мартиника, които са презоекански френски територии.

Макрон каза още, че в някои ситуации от есента Франция няма да възстановява сумите, похарчени за тестове за коронавируса.

Президентът на Франция засегна и други теми в обръщението си. Той каза, че страната трябва да увеличи възрастта за пенсиониране и заяви, че правителството ще продължи с пенсионната си реформа веднага щом ситуацията с коронавируса се подобри.

Макрон съобщи, че специалните пенсионни режими в някои отрасли ще бъдат отменени за новоназначените.

"Ще трябва да работим по-дълго и да се пенсионираме по-късно", каза президентът. Той добави, че според него всяка пенсия трябва да е най-малко 1000 евро на месец.

Макрон добави, че пълната заетост е целта за възстановяване на страната от кризата. Той заяви още, че Франция трябва да разчита по-малко на чужди технологии и допълни, че френското ротационно председателство на ЕС ще помогне за изграждане на по-голяма европейска автономност.