В щата Уисконсин започва първото от 16 години повторно преброяване на гласовете, подадени на президентски избори в САЩ. То беше поискано от Джил Стайн, кандидат за президент, издигнатa от Зелената партия, предаде Асошиейтед прес.

Изборите в Уисконсин бяха спечелени от Доналд Тръмп с 22 000 гласа, или с по-малко от 1%, макар предизборните анкети да сочеха победа за Хилари Клинтън.

Не се очаква повторното преброяване да породи драма като тази в щата Флорида през 2000 г., когато резултатите между тогавашните кандидати Джордж Буш син и Ал Гор бяха изравнени и Върховният съд определи победителя.

Освен това никой не очаква искането на Стайн за повторно преброяване и в щатите Мичиган и Пенсилвания да доведе до победа на Хилари Клинтън над Тръмп, посочва Асошиейтед прес.

„Това със сигурност не е като Буш срещу Гор”, каза шефът на изборната администрация в Уисконсин Майк Хас.

Джил Стайн

Въпреки това се наемат временни служители, увеличава се работното време и се „изтупват от праха” инструкциите, за да се подготви за повторно преброяване на около 3 млн. гласа, което трябва да се извърши за по-малко от две седмици. То ще струва около 4 млн. долара.

Тези пари бяха осигурени с кампания за набиране на средства от Джил Стайн, която твърди, че е имало нередности при гласуването, както в Уисконсин, така в Мичиган и Пенсилвания.

13 декември е крайният срок, до който трябва да се удостовери на федерално равнище законността на изборите. Ако даден щат не спази този срок, броят на изпращаните от него членове в изборната колегия ще бъде определен от Конгреса. Но дори това да се случи, те ще гласуват за Тръмп, тъй като Републиканската партия контролира и двете камари, отбелязва АП.