Хиляди хора в морето и на сушата участват в мащабна операция в Турция за прочистване на Мраморно море от появилата се в него морска слуз, която заплашва флората и фауната, съобщава в."Дейли сабах".

Снимка: БГНЕС / EPA

Екипи работят по разчистване на морската слуз в 31 района в окръзите Истанбул, Коджаели, Бурса, Балъкесир, Чанаккале, Ялова и Текирдаг по крайбрежието на Мраморно море.

В кампанията по прочистване участват водолази и лодки. Морската слуз се събира със специални помпи, а след това се доставя в пречиствателни съоръжения в окръзите Истанбул, Коджаели, Балъкесир, Текирдаг.

Снимка: БГНЕС / EPA

През последните два дни са прочистени общо 392 кубически метра морска слуз, съобщава вестникът, цитиран от БТА. 

Морската слуз представлява органична материя, за чието разпространение според учените допринасят изменението на климата и замърсяването. Тя съдържа голямо разнообразие от микроорганизми.

Снимка: БГНЕС / EPA

Морската слуз има тежки последствия върху риболова и туризма. Тя унищожава флората и фауната, като прекъсва достъпа на кислород до морското дъно.

Президентът Реджеп Тайип Ердоган увери, че Турция ще изчисти изцяло Мраморно море.

Снимка: БГНЕС / EPA

"Ние ще изчистим Мраморно море, като го обявим изцяло за защитена зона, като оборудваме нашите системи за пречистване на отпадни води с най-модерни технологии и като предприемем всички други необходими стъпки", заяви Ердоган.