Властите в Тунис ще поискат смъртна присъда за заподозрени в опит за атака срещу американското посолство по време на протестите срещу филма антиислямския филм „Невинността на мюсюлманите", предадоха световните агенции.

Адвокатите на заподозрените - Ануар Улед Али и Мондер Чарни, съобщиха пред „Асошиейтед прес", че 87 души, задържани от туниските власти за участие в безредиците, очакват да бъдат изправени пред съда. Срещу тях са повдигнати редица обвинения, включително за нападение срещу служители на органите за сигурност.

По думите на адвокатите, прокуратурата ще настоява за най-тежкото наказание.

Стотици разгневени тунизийци се опитаха да нахлуят в американското посолство на 14 септември. Бяха изпочупени стъкла на прозорци и бяха запалени растящи до сградата дървета. Тълпата замени американското знаме на посолството с черен флаг.

Протестиращите, много от които са салафисти, запалиха близко разположено американско училище, което по време на нападението е било затворено.
За да овладее безредиците полицията употреби гумени куршуми и сълзотворен газ. При сблъсъците загинаха четирима души, а 49 бяха ранени.