Още по-голяма либерализация на оръжията в щата Тексас – местните власти приеха законопроект, който позволява на гражданите да носят оръжие без да е необходимо предварително да са проверени, да са преминали обучение или дори да имат разрешително за това.

Законопроектът е подкрепен от републиканците. Предстои да бъде подписан от губернатора на щата – Грег Абът, който вече обяви, че ще го направи въпреки възраженията от страна на правозащитните организации, които предупреждават, че това ще застраши хората и полицията.

Групите за контрол на оръжията също не одобряват мярката, като припомнят непредизвиканите нападения от близкото минало, завършили с жертви. Сред тях са стрелбата в „Уолмарт“ в Ел Пасо, при която загинаха 20 души, а 26 бяха ранени, нападението в църква в Съдърланд Спрингс, където бяха убити 26 души, както и стрелбата в гимназия в предградията на Хюстън.

Тексас и без това е щатът в Америка с най-либералните мерки по отношение на оръжията. Над 1,6 млн. души там имат разрешително за използването им, напомня „Асошиейтед прес“.

Позволено е дори носенето на пушка на публични места без разрешително.

Новата мярка ще позволи на всеки, навършил 21 години, да носи пистолет със себе си, като условието е лицето да няма криминална регистрация или изрична забрана за оръжия в досието си.

Според поддръжниците на мярката тя ще осигури на гражданите по-добра защита на публични места и ще премахне ненужните, според тях, пречки пред конституционалното им право да носят оръжие.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!