В Швейцария, пациентите с COVID-19 над 85 годишна възраст да получават само палиативни грижи. Това е едно от предписанията, предложено от Швейцарската академия за медицински науки, за подбор при прием в запълващите се спешни отделения, пише „Суис инфо“.

Дори преди вземането на официално решение на кого ще бъдат оказани спешни грижи, в алпийската страна възрастните пациенти сами не искат да постъпват в болница. Те предпочитат да прекарат може би последните си дни в домовете си или в институциите за възрастни хора според публикация в местния „Зонтагсцайтунг“.

„Със запълването на болниците в някои региони, трябва да работим заедно, за да не допускаме подобно „мълчаливо“ сортиране на пациентите“, заявява директорът на отдела по клинична етика в Университетската болница в Цюрих Таня Кронес.

Преди седмица от швейцарското правителство предупредиха, че леглата в спешните отделения ще свършат в следващите 15 дни, ако не бъдат предприети мерки.

„Кой получава животоспасяваща помощ и кой не. Никой не иска да му се наложи да вземе подобно решение“, коментира Кронес.