В Сеул беше проведена демонстрация на безпилотни летящи таксита и пощенски дронове, съобщава ТАСС. 

Събитието е организирано съвместно от Министерството на транспорта и местната управа на южнокорейската столица и има за цел да покаже местните разработки в областта на градския въздушен транспорт, които могат да влязат в масова експлоатация след няколко години. 

Снимка: EPA

Управлението и координацията на полетите безпилотните летателни апарати се осъществява от система, наречена K-дрон, създадена от южнокорейски инженери. До момента в нейното изграждане са инвестирани 22 милиона американски долара.

Тя е в състояние да осигури безопасния полет на няколко апарата едновременно, като се предвижда възможностите ѝ постепенно да бъдат увеличени. 

Снимка: EPA

Организаторите подчертават, че това са първите в света безпилотни таксита и товарни дронове, които летят над центъра на мегаполиса. Площадката за излитане е оборудвана в парк край река Ханган в престижния бизнес квартал "Йойдо", където по-рано е имало малко летище. По-рано тази година подобни изпитателни полети бяха правени в безлюдни райони на Южна Корея. 

Безпилотното такси, което може да превозва двама пътници, се издигна успешно във въздуха, направи няколко кръга над реката и се приземи на същото място.

Едновременно с него във въздуха се „разхождаха“ по-малки пощенски дронове, а системата К-дрон координираше придвижването им, контролирайки височината, скоростта и посоката на полета, като не допусна да възникнат опасни ситуации. 

Снимка: EPA

Над създаването на въздушни таксита работят две компании – „Хануа“ и „Хюндай“, които планират до 2022 г. да създадат прототип, а през 2025 г. – да започнат масово производство на въздушни таксита. Моделите и на двете компании ще могат да излитат и кацат вертикално и да превозват до 5 души едновременно. 

Снимка: EPA

Предвижда се пълноценната експлоатация на безпилотни въздушни таксита в Южна Корея да започне през 2028 г., обявиха от транспортното министерство.