Огромна авиокатастрофа е била избегната на косъм в Сан Франциско миналия петък – самолет на авиокомпания „Еър Канада” е заходил за кацане към рулежния път, докато в същото време на него е имало четири други машини.

Инцидентът, определян от летищните власти като „много рядък”, се е разминал без пострадали и заблудилият се пилот е кацнал успешно при следващ опит.

По случая обаче тече разследване, водено от Федералното управление по гражданска авиация на САЩ. „Еър Канада” също разследва инцидента.

От публикуваните записи на разговорите между самолета и ръководството на въздушното движение, се чува как пилотът на канадската машина отбелязва, че на пистата пред него има светлини.

ОТ РВД му отвръщат, че на пистата няма други машини.

В този момент неидентифициран глас пита „Какво прави този тип? Той е на рулежния път!” Тогава ръководителят на въздушното движение осъзнава грешката на пилота и факта, че там има четири чакащи самолета.

„Ако е вярно, вероятно сме били близо до най-голямата авиационна катастрофа в историята”, обяснява кап. Рос Еймър, ръководител на компанията „Аеро Кънсълтинг Експъртс”.

„Ако може да си представите еърбъс, който се удря в четири други пътнически самолета, пълни с гориво и с настанени в тях пасажери, може да си представите и какъв ужас би било”, добавя той.

Най-смъртоносният инцидент в историята на гражданското въздухоплаване датира от 1977 г., когато два боинга се сблъскаха на летище „Лос Родеос” в северната част на Тенерифе. При него загинаха 583-ма души.