Американски федерален съд призна бивш чилийски офицер за виновен за убийството на певеца Виктор Хара през септември 1973 г. и го осъди да плати 28 млн. долара обезщетение на семейството му, предаде АФП.

Член на Чилийската компартия, певецът и автор на емблематични за онова време песни, като Te recuerdo Amanda (Помня те, Аманда) и El derecho de vivir en paz (Правото да живееш в мир), беше сред поддръжниците на президента Салвадор Алиенде. Последният беше свален с държавен преврат на генерал Аугусто Пиночет, подкрепян от ЦРУ.

Заедно с други около 5000 политически затворници, Хара беше задържан в най-големия стадион в столицата Сантяго, който днес носи неговото име. Там той е разпитван и измъчван, преди да бъде убит.

Осъденият бивш военен – Педро Пабло Бариентос Нунес, живее в САЩ от 1989 г. насам. Той избягал от Чили в края на диктатурата на Пиночет. През 1973 г. Нунес бил лейтенант, натоварен със задачата да наблюдава затворниците.

Ковчегът на Виктор Хара
Снимка: Reuters

Свидетел, който навремето отбивал военната си служба, заяви във видеозапис, че чул Бариентос да казва на трето лице, че е застрелял Хара.

В съда не беше представено нито едно директно свидетелство за стрелбата.

Бариентос, който днес е на 67 години, не пророни нито дума при произнасянето на присъдата, като впоследствие отказа всякакъв коментар пред журналисти.

Адвокатът му – Луис Калдерон, заяви, че ще проучи възможността присъдата да бъде обжалвана.

Използвани са материали на БТА