В съседна Гърция от днес действат нови мерки срещу COVID-19, при посещение на обществени места и използване на градския транспорт.

От днес всеки, който не е ваксиниран, трябва да предвиди допълнителни разходи или да се лиши от някои удобства. Защото без имунизация вече може да сяда само навън в заведенията, а в кината например ще се допускат само хората с отрицателен тест.

Използването на всякакъв обществен вътрешен транспорт като кораби, влакове, автобуси и самолети вече е възможно само със задължителен тест. 

От днес всички лаборатории в страната намаляват цената на бързия антигенен тест на 10 евро, защото той ще бъде условие за пътуването. Хора без ваксина не се допускат във вътрешните пространства на заведенията.

Учителите и заетите в туризма, медиите, киното, театъра и музикалните продукции, които не са ваксинирани, ще трябва да представят на работодателя си два отрицателни теста седмично, които ще плащат сами. Сумата излиза около 80 евро месечно.

Всички останали служители в публичния и частния сектор ще правят такъв тест един път седмично.

Тест е нужен на неваксинираните и за залите за фитнес, и затворените пространства на музеи и археологически обекти. А на стадиона се допускат само ваксинирани и преболедували.