В Русия се разработва ново лекарство за COVID-19 под формата на дъвка, съобщи източник, близък до руското министерство на отбраната, информира РИА Новости.

„Комбинацията от достъпна форма на приложение с полезните свойства на лекарството ще осигури положителен ефект в борбата срещу разпространението на новата коронавирусна инфекция“, казва източникът пред руската агенция.

Също така се създава муконазална ваксина срещу коронавирус под формата на пастили.

"След приключване на опитите тази ваксина ще бъде включена в различни режими на лечение и ще се използва като допълнение към съществуващите механизми за използване на превантивни лекарства", цитира РИА Новости своя източник.

Миналата година 48-ият Централен изследователски институт на Министерството на отбраната, съвместно с Националния изследователски център по епидемиология и микробиология „Гамалея“, разработи рекомбинантното лекарство за ТОРС-CoV-2 „Спутник V“. 

В момента Русия преминава през трета вълна на коронавируса, като се затягат мерките в Москва и някои регионални градове. В руската столица ограниченията се удължават до 29 юни. Има и някои нови мерки.

  • детските площадки ще бъдат затворени за още десет дни, а след това - в зависимост от ситуацията;
  • масовите събития за зрители ще бъдат ограничени до 1000 души;
  • фен зоните и дискотеките ще бъдат затворени;
  • ще започне и експериментът с ресторанти само за ваксинирани посетители, в които и персоналът ще е имунизиран.

Освен това градската управа смята, че е жизненоважно да се започне реваксинация.