Притесненията за увеличаването на цените в Русия са довели до спад в одобрението на президента Владимир Путин, въпреки че той остава значително висок, пише руският в. „Ведомости“, цитиран от БГНЕС.

Изданието цитира социологическо проучване на организацията Фонд за обществено мнение, според което 72% от руснаците биха гласували за Путин този месец, което е слабо намаление от май насам, когато този процент бе 76%.

Според данни на друга организация – Центърът „Левада“, 83% от избирателите са одобрявали действията на държавния глава през август, което също е намаление в сравнение с май, когато те са били 89%.

Вестникът цитира и експерти, според които спадът в одобрението на Путин, макар и незначителен, представлява общественото неодобрение спрямо цените в страната това лято.

Популярността на Путин въпреки това остава значително висока и заради неговия отговор на кризата в Украйна миналата година. Анексирането на полуостров Крим и осъждането на действията на Запада пробудиха патриотични чувства в Русия, посочва агенция Ройтерс.

Инфлацията на потребителските цени през юли е била 15.6%, пише още агенцията. През март тази година тя е достигнала най-високите си стойности от 13 години насам, когато е била 16.9%, след спада на рублата заради срива на цените на петрола и заради западните санкции, наложени на Москва.