Повишение на цените спрямо миналата година отчитат в Гърция. Причините са различни – както кризата с коронавируса, така и войната в Украйна. Повишението е средно с 10 до 20%.

Заедно с него обаче има и повишение на туристите. В южната ни съседка почиват много българи, а някои хотели са заети до края на сезона.

След като няколко години Костадин почива или на родното Черноморие, или на турски курорти, тази година той избира плажа на Гърция. Срещаме го на Паралиа Офринио.

Казва, че харесва чистите вода и плаж в южната ни съседка. Хубавото е и че не се налага да плащаш за шезлонг и чадър. Трябва обаче да консумираш.

На плажа в Гърция една бира, например, струва 4 евро, едно фрапе – 3,50 евро.

Леко повишение на цените има в заведенията, както и в магазините, казват собственици. В един от магазин, например, килограм банани струва малко над 2 евро, краставиците се продават на брой - едната е 50 цента. 

По-скъпи са у нощувките в Гърция. Според Мария Тошева, собственик на апартаменти, след две години в условия на епидемия увеличението е средно с 10 до 15%. Казва, че цените на нощувките започват от 80-100 евро на стая.

В Паралиа Офринио шофьорите плащат 2,30 евро за литър бензин. На други бензиностанции се виждат и по-ниски цени.

Гърция разполага с 60 000 места за настаняване, свободни сега са около 11 000.

Гръцки анализатори твърдят, че приходите от туризъм през 2022 г. ще достигнат 90% от нивото си преди пандемията през 2019 г.