Американският президент Доналд Тръмп призова нацията към единство в първата си ключова реч „За състоянието на съюза”. Той похвали развитието на американската икономика и призова за имиграционна реформа, в това число ограничения в програмата „Зелена карта”. 

Съединените щати постигнаха „невероятен напредък и изключителни успехи”, отбеляза Доналд Тръмп. По думите му няма по-подходящо време да се започне изживяването на американската мечта.

„Ако работите усърдно, ако вярвате в себе си, ако вярвате в Америка, можете да мечтаете за всичко, можете да бъдете всичко. И заедно можем да постигнем абсолютно всичко”, заяви Тръмп.

Тръмп призова републиканците и демократите да загърбят противоречията си по отношение на имиграцията. По думите му ще има промяна в програмата „Зелена карта” - тя вече няма да е на лотариен принцип, а на базата на потребностите на страната в даден отрасъл. Ще има и ограничения за роднините, които могат да посещават Съединените щати.

Снимка: EPA

„През последните месеци администрацията ми разговаря с републиканци и с демократи, за да постигне обективен подход към имиграционната реформа. На базата на тези дискусии представихме пред Конгреса подробно предложение, което би трябвало да бъде подкрепено от двете партии като справедлив компромис – никой няма да получи всичко, което иска, но страната ни ще получи решаващата реформа, която ѝ е необходима”, допълни американският президент.

Той също така обяви, че e подписал указ за запазване на военния затвор в Гуантанамо. Указът гласи, че Вашингтон си запазва правото да задържа вражески бойци, когато е необходимо. Това е обрат в позицията на Белия дом след осемгодишната политика на предишния държавен глава Барак Обама за затварянето на центъра.

Тръмп определи Русия и Китай като стратегически съперници на Съединените щати и отново изтъкна голямата заплаха от Северна Корея.

Наблюдатели веднага отбелязаха, че първата дама Мелания Тръмп пристигна на Капитолия отделно от съпруга си, и припомниха, че  миналата година президентската двойка пропътува разстоянието по „Авеню Пенсилвания” в една кола.

Лекция по американизъм

Като много вълнуваща и много лидерска определи речта на Тръмп специалният коресподент на bTV Симеон Гаспаров. В продължение на час и 20 минути Доналд Тръмп изнесе лекция по американизъм, заяви той.

„В своята реч той каза: „зелените карти” бяха дотук. Повече „зелените карти” по начина, по който ги познаваме, няма да ги бъде”, каза Гаспаров.

„Може би имиграционната политика ще бъде по-скоро подобна на тази, която от години практикуват в Канада например – по точкова система, той казва по добродетели, по това дали искаш да дойдеш в страната, дали обичаш страната, какви умения имаш”, отбеляза кореспондентът на bTV.

Той допълни, че Тръмп спира и верижната имиграция. „Например аз съм имигрант в САЩ и имах възможност да доведа майка ми. Това вече спира. Ако съм в САЩ, единствените хора, които ще имам право да взема със себе си, са моята съпруга и моите малолетни деца. И дотук – нямаш право на брат, нямаш право на сестра”, каза още Гаспаров.

По предварителни изчисления около 40 милиона зрители са наблюдавали речта на президента Тръмп.

Отговорът на демократите

Речта беше посрещата с възгласи – да живеят САЩ, но и с протест – на жените- демократи, облечени в черно срещу сексуалното насилие.

Oфициалният отговор на демократите дойде от наследник на бившия американски президент Джон Кенеди.

"Тази първа година беше белязана от хаос, партизанщина и политиканстване. Правителството не само атакува законите, които ни защитават - то атакува самото разбиране, че всички имаме право на защита", заяви конгресменът Джо Кенеди.

Ето и реакциите на световните медии:

Тръмп обеща единство, но речта му открои разединението в Съединените щати, пише британският „Гардиън”.  

Вестник „Индипендънт” изтъква твърдия курс, който милиардерът е обявил по въпросите на имиграцията и отбраната.

„Вашингтон пост” обръща внимание на помирителния тон на Тръмп, след година на войнственост. 

„Уолстрийт джърнъл” подчертава, че е дал заден ход по обещанието на Обама затворът в Гуантанамо да бъде закрит.