Десет души са арестувани по време на днешния протест на "жълтите жилетки" в Париж, съобщи телевизия Бе Еф Ем, цитирана от ТАСС. По предварителни данни в протестната акция във френската столица участват 13 800 души.

Полицията използва сълзотворен газ и водни оръдия срещу група агресивно настроени протестиращи на булевард "Сен Мартен" близо до площад "Република", които доближиха полицейския кордон и се опитаха да провокират силите на реда и ги замеряха с камъни и димки.

Протести има и в други градове на Франция. В централния град Валанс демонстрират около 5500 души и има 18 арестувани.Шествието днес е шествие в подкрепа на пострадалите по време на демонстрациите на протестното движение, предаде ТАСС, като се позова на телевизия Бе Еф Ем.

По данни на правителството над 2000 души са били ранени от началото на протестните акции на 17 ноември миналата година, отбелязва Асошиейтед прес.

Това е дванадесетата поредна събота, в която "жълтите жилетки" излизат по улиците на Париж и други френски градове, посочва Франс прес.

Снимка: Reuters

Неколкостотин демонстранти тръгнаха от площад "Феликс Ебуе" в Дванадесети район на Париж към Площада на Републиката.

Така нареченият "бял марш" е в знак на солидарност с пострадалите по време на протестните прояви на "жълтите жилетки", като в него участват 30 от ранените демонстранти. Сред тях е и неофициалният лидер на движението Ерик Друе Жером Родригес, който бе ранен в главата при сблъсък между полицията и демонстрантите на Площада на Бастилията преди седмица.

Снимка: Reuters

Много от "жълтите жилетки" носят плакати с надписи "Край на полицейското насилие".

Демонстрантите настояват полицията да спре да използва специални устройства за изстрелване на гумени куршуми и гранати, за които се твърди, че причиняват сериозни наранявания и които са забранени в повечето европейски страни. Жером Родригес бе ранен в окото именно с такова устройство.

Твърди се, че общият брой на тежко ранените в очите демонстранти е 20 души, като по-голямата част от тях са загубили око. Част от останалите "жълти жилетки" на днешния протест носят превръзки на очите в израз на солидарност с ранените.

Снимка: Reuters

Държавният съвет на Франция бе сезиран по въпроса с употребата на специалните устройства и вчера постанови, че рискът от насилие по време на демонстрациите създава необходимостта на силите на реда да им бъде позволено да ги използват. Решението на съвета бе разкритикувано от "жълтите жилетки".

Френският външен министър Кристоф Кастанер призна вчера, че специалните устройства са в състояние да нанасят сериозни наранявания. Кастанер обеща санкции при положение, че силите на реда превишат правата си, като Генералният инспекторат към френската полиция е започнал 116 разследвания на подобни случаи.

Въпреки това министърът подчерта, че полицията има право да използва устройствата срещу създателите на безредици.

Снимка: Reuters

"Ако нямаше разграбени магазини, издигнати барикади, изгорени автомобили и опустошени сгради, ако законът беше спазван, нямаше да има и ранени", подчерта Кастанер.