Русия забрани достъпа до сайта и хартиеното издание на „24 часа“, както и до сайтът Mediapool. Това обявиха от Външното министерство в Москва.

Забраната е в отговор на наложените от ЕС ограничения върху достъпа до руски сайтове, които разпространяват пропагандата на Кремъл.

„В отговор на взетото на 17 май решение на Съвета на ЕС за забрана на „всякаква дейност по излъчване“ на 3 руски медии (РИА „Новости“, „Известия“ и „Российская газета“), което влиза в сила от днес, 25 юни, се въвеждат контра ограничения на достъпа от територията на Руската федерация до излъчваните ресурси на редица медии от държавите членки на ЕС, и на медийни оператори от целия Съюз, които системно разпространяват невярна информация за хода на специална военна операция“, пише на сайта на руското Външно министерство.

„Ако ограниченията върху руските медии бъдат отменени, руската страна също ще преразгледа решението си по отношение на посочените медийни оператори", се казва още в изявлението.

Списък на всички медии, които забрани Русия, може да видите тук.

Отговорът на Русия да забрани 81 европейски медии предизвика оживени реакции в Брюксел. Обща позиция на Европейския съюз обаче няма, защото е необходимо единодушие, а Унгария наложи вето.

Така 26 от 27 държави членки застават зад позицията, че през май Европейският съюз е наложил ограничения на четири руски медии за дезинформация, а не на независими. А решението на Москва сега само допълнително втвърдява суровата медийна цензура в Русия.