Напрежението между Гърция и Турция отново се покачва на фона на военните учения, които двете страни организират двете страни в Егейско море.

През последните дни гръцките и турските медии са изпълнени с публикации за маневрите и обвинения за провокации.

"145 хеликоптера и стотици военни машини на американската армия, които ще дойдат с товарни кораби в Александруполис, където е установена военна база, ще участват в учение, което има за цел Турция. Гърция ще разположи по границата си по протежение на река Марица 11 съвременни камери и радари с обсег 15 километра, за да може да следи в реално време военната активност в Турция. Същевременно продължава изграждането на оградата от стоманени профили, високи 4,5 метра, по границата", пише във вторник вестник "Йеничаг".

"САЩ, които изсипаха огромно количество оръжие в Александруполис, на 40 км по нашата граница, под предлог провеждане на натовски учения, имат за цел да заобиколят турските проливи чрез връзка с базите в България и Румъния", допълва изданието.

Турски медии твърдят още, че военното струпване в Александруполис е в нарушение на Лозанския мирен договор, който предвижда, че този гръцки град в Западна Тракия не трябва да бъде военизиран. Въпреки това в рамките на споразумение между Гърция и САЩ мястото е предоставено на американците за военна база, посочва турският печат.

Вестник "Хюриет" поясни, че маневрите в Александруполис ще се проведат в рамките на натовското учение "Дефенндър Юръп 21", в което Гърция е включена за първи път. В учението ще участва също България, както и Албания, Босна, Хърватия, Естония, Германия, Унгария, Косово, Черна гора, Република Северна Македония, Полша, Румъния и Словения.

За целта в Александруполис ще бъдат дислоцирани 145 хеликоптера, над 1800 бронирани машини и над 20 хиляди души военен персонал. Очаква се операцията да започне до два дни. Струпването на военна техника и сили ще бъде организирано на седем отделни трансфера, които ще приключат до май. Учението ще е фокусирано върху сценарии за евентуална руска заплаха в Централна и Източна Европа, пише още "Хюриет".

"Гърция не мирясва", гласи заглавието на в. "Тюркгюн", според който Гърция от една страна участва в съвместно натовско учение заедно с Турция, а от друга - в съвместно учение със САЩ. "Тюркгюн" отбелязва, че едното учение на НАТО – „Дайнамик манта 2021“, започва в сряда в италиански води, а в него ще участват Турция и Гърция заедно с други членки на алианса.

Отделно обаче стартира и учението "Дефендър Юръп 2021" в Западна Тракия, в което Гърция ще участва заедно със САЩ, пише вестникът. Паралелно на това "Гърция, която не успя да намери търсената политическа подкрепа в Източното Средиземноморие и остана без изход", се опитва да формира противников на Турция блок със страни като ОАЕ и Саудитска Арабия, твърди още "Тюркгюн".

Междувременно Анадолската агенция.съобщи, че гръцки изтребители са обезпокоили турски кораб, извършващ "технически и научни проучвания" в международни води в северната част на Егейско море.

Според източници от турското министерство на отбраната четири изтребителя Ф-16 са обезпокоили кораба "Чешме", като един от самолетите, които са летели на 1000 метра надморска височина, е пуснал "лъжлива цел" на две морски мили от турския кораб. Инцидентът е станал западно от гръцкия остров Лимнос.

Гръцките медии също следят с интерес подготовката на Турция за провеждането на военни маневри в Егейско море между 25 февруари и 7 март.

Турция продължава засилената си дейност в Егейско море и след като изпрати кораба „Чешме“ да прави хидрографски изследвания в спорните с Гърция води, сега обяви, че ще концентрира 87 военни кораба в района. Те трябва да вземат участие в широкомащабното военно учение „Синя Родина 2021“ заедно с 27 самолета, 12 вертолета и десантни части, пише електронното издание на „Прототема“, цитирано от агенция „Фокус“.

„Катимерини“ също пише за военните сили, които ще участват в турското учение, позовавайки се на източници в Анкара.