В ООН се породи напрежение около кандидатурата на Кристалина Георгиева за генерален секретар на организацията.

Русия, Ангола, Уругвай и Малайзия поискаха пояснение от България дали страната има двама кандидати или един.

Запитването идва два дни след като правителството реши да смени Ирина Бокова заради ниските й резултатите при последно гласуване, но самата тя реши да не се оттегля от надпреварата.

Външният министър Даниел Митов увери, че въпросът е технически и че Кристалина Георгиева ще бъде изслушана като единствения български кандидат на 3 октомври.

„Това е техническо доуточняване, премиерът изпрати писмо до ООН и на негова база Съветът за сигурност е взел решение да допусне г-жа Кристалина Георгиева като официална българска кандидатура", обясни той.

Освен официалното писмо от Бойко Борисов, вторият български кандидат получи подкрепа и от Унгария. Премиерът Виктор Орбан писа на Борисов: „Убеден съм, че въз основа на своята квалификация и професионален опит комисар Георгиева е подходяща за заемането на поста и би спечелила доверието на страните от Съвета за сигурност".

Украинският посланик в ООН обяви, че не е доволен от "прекалено късното" включване на Георгиева и че процедурата е прокарана некоректно.

Правилата на ООН позволяват страни-членки да внасят кандидатури във всеки етап от процеса за избор, а шансовете са въпрос на лобиране сред петте държави постоянни членки на Съвета за сигурност.

На 3 октомври Кристалина Георгиева ще бъде изслушана като единствен български кандидат за генерален секретар на ООН. Според предварително заявените намерения Ирина Бокова също ще се яви на интервюто.