В окръжен съд в Москва започна делото срещу американската баскетболна звезда Бритни Гринър около четири и половина месеца след като тя беше арестувана по обвинения в притежание на канабис, предаде АП

Гринър беше арестувана през февруари на летище Шереметиево в Москва. Полицията каза, че тя е пренасяла масло от канабис. Ако бъде призната за виновна, тя би могла да бъде осъдена на до 10 години затвор. По-малко от 1% от обвиняемите по руски криминални дела получават оправдателни присъди, отбелязва АП.

На предварително съдебно заседание при затворени врата в понеделник срокът за задържане под стража на Гринър беше удължен с още шест месеца до 20 декември.

Задържането и делото на американската атлетка се случиха в момент, когато отношенията между Москва и Вашингтон са на изключително ниско ниво. Гринър беше арестувана по-малко от седмица преди Русия да изпрати войските си в Украйна, което допълнително обостри вече и без това високото напрежение между двете страни.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков днес отрече политическа мотивация да е изиграла роля при задържането и започването на съдебно производство срещу Гринър. "Фактите са, че известната атлетка беше задържана заради притежание на забранени субстанции, в които се съдържат наркотични вещества", заяви Песков пред репортери. "Предвид това, задържането ѝ не може да е било политически мотивирано", добави той.

Съпругата на Гринър призова президент на САЩ Джо Байдън да осигури нейното освобождаване и я нарече "политическа пешка".